Putovanja u trudnoći

U ovom tekstu ću preneti lična iskustva i situaciju u kojoj se radi o trudnoćama koje su uredne, bez ikakvih problema. Pre svakog puta naravno treba se opredeliti da li ili ne uopšte putovati. Moj prvi savet je da poslušate svoju intuiciju i obavezno se konsultujete sa lekarom. Često mi se javljaju trudnice sa željom da ih ohrabrim da krenu u akciju, ali kad je trudnoća u pitanju, stvari su ipak vrlo individualne. Što se mene lično tiče dve trudnoće su mi protekle potpuno različito. Tokom prve sam bila sva u fazonu “trudna sam, a ne bolesna” i stvarno mi ništa nije falilo. Neometano smo obilazili Toskanu, pa Maltu, pa Rim. Nisam osećala ni jednu jedinu tegobu. Druga trudnoća mi je mnogo teže pala. Prvi trimestar mi je protekao u znaku mučnina i pospanosti, drugi trimestar ok, a tokom trećeg sam bila užasno iscrpljena i troma. Drugi put sam putovala do 34. nedelje. Okom ove trudnoće smo napravili 1500km po Španiji, vikend turu do Bukurešta, turu po Belgiji, Bosni, Hrvatskoj i na kraju Grčkoj. Manje obilaske po Srbiji neću ni da navodim, a bilo ih je dosta. Najteže mi je pala vikend tura do Bukurešta, iako mi je delovalo kao limunada. Krivine i loš put korz moj najdraži Đerdap mi ni malo nisu legle. Takođe na letovanju u Grčkoj tokom osmog meseca trudnoće mi se desilo da se beba dve noći okretala (iz karličnog u pložaj glavicom nadole, što je sjajno) i izazivala mi i kontrakcije koje su bile u nepravilnim intervalima, ali su me brinule jako. U prevodu nije uvek sve bilo med i mleko, ali je vredelo.

Kada se već odlučite za putovanje sledeća stvar je tajming. Nije slučajno što je preporuka da se putuje tokom drugog trimestra, jer tada je zaista najkomforniji i najbezbrižniji period tokom trudnoće. Ne kažem da se ne može van tog perioda, može, ali je ovako prijatnije.
Kod izbora destinacije meni su glavni parametri bili da je u pitanju lokacija koja nije zahtevna, da su razvijene zemlje sa odličnim zdravstvenim sistemom i blizina bolnice. Nisu nam dolazile u obzir lokacije za koje nam je potrebna vakcinacija. U prevodu birali smo Evropu. Obilazili smo i veća i manja mesta i mogu reći samo da mi je mnogo više prijalo da obilazim manja, opuštajuća mesta, nego npr. Rim (jer ja nisam osoba koja lako stane i kaže dosta je za danas). Idealna putovanja u trudnoći su zapravo odlasci na more, jer su to najčešće pasivnije varijante, koje podrazumevaju dosta odmora, plivanja i šetnje, što je najbolja trudnička kombinacija.
Što se tiče prevoznih sredstava avio kompanije posle 28. nedelje najčešće zahtevaju potvrdu lekara da je trudnici dozvoljeno da leti i da termin nije blizu. Mnoge avio kompanije ne dozvoljavaju let nakon 36. nedelje. Moja iskustva sa letenjem tokom trudnoće su zaista idealna. Prvi put smo leteli na Maltu i tad sam imala blagu tremu, jer nisam znala šta da očekujem. Ni jednom nije bilo nikakvih problema, a imala sam ukupno 10 trudničkih letova. Vodila sam računa o tome da pijem više vode nego što bih inače. Vožnja automobilom mi nije padala teško, osim u dva slučaja: krivine i rupe po Đerdapu i relacija od Trebinja do Višegrada preko Tjentišta. U prevodu regularan put, bez mnogo krivina i rupa i nema nikakve frke. Vozovi su mi u Belgiji skroz odgovarali i nisam ih osećala, bukvalno. Što se tiče brodova, veliki stabini trajekti su mi bili skroz u redu. Vožnje manjim brodovima na razne plaže (Malta i Hvar, znači u obe trudnoće) mi je bila noćna mora. To mi nije prijalo ni malo.

Kao pre svakog putovanja, tokom trudnoće ponesite sa sobom zdravstveno osiguranje (proverite kod različitih kompanija šta pokriva polisa). Podjednako je važno poneti svoju medicinsku dokumentaciju sa sobom. Ukoliko koristite nešto od lekova, kao i prenatalne vitamine ponesite sa sobom dovoljno za čitav period puta.
   Hidratacija i adekvatna ishrana su bitne tokom cele trudnoće, a posebno kada ste na putu. Lagana hrana, raznovrsne namirnice, dosta voća i povrća su uvek dobar početak. Koktelčiće, vinca i druge alkoholne napitke treba preskakati tokom čitave trudnoće, ma koliko lepi zalasci sunca ili neki drugi momenti bili.
Kod aktivnosti na destinaciji treba biti pažljiv i slušati svoje telo. Nosite udobnu obuću. Šetnja je veoma poželjna, ali treba imati mere. Treba imati na umu kakva je kondicija trudnice i u skladu sa time se i ponašati. Preskakala sam neke aktivnosti koje volim poput ronjenja, vožnji bajsa, penjanja na visoke nadmorske visine i bazene. Bazeni mi nisu prijali, pokušala sam i shvatila da nije za mene. Dokle god je prijatno i nema tegoba, treba uživati u odmoru. Velika je sreća i zadovoljstvo biti u situaciji da se putuje tokom tih posebnih devet meseci, ali je najvažnije da su trudnica i beba dobro. Misao koja me je uvek vodila na putovanja tokom trudnoće je: srećna mama, srećna beba. Uz pozitivan stav i dobre izbore stvorićete divne uspomene i decu koja će se lako navići na dalja putovanja.