Kolmar produženi vikend

Organizacija puta

Produženi vikend u Kolmaru mi je zvučao previše dobro i primamljivo. Karte do Basela preko Easy Jet-a, kad se kupe dovoljno unapred koštaju oko 35e po osobi  povratna. Let traje manje od 2 sata. Aerodrom na koji smo sleteli ima dva izlaza, jednim se izlazi u Švajcarsku, drugim u Francusku. Mi ovog puta idemo u Francusku. Hvatamo bus do najbliže železničke stanice u St. Luisu (2,5e) i odatle idemo vozom do Kolmara (13,5e). Voz je star i kupei ne izgledaju ni malo spektakularno, ali se kreće brzinom od 180 km/h. Sa stanice u Kolmaru do našeg smeštaja je kratka šetnjica. Airbnb garsonjerica se nalazi u La Petite Venise. Tokom pretrage smeštaja imali smo mali problem da pronađemo adekvatnu opciju, jer u mnogim stanovima nisu primali decu. Naš smeštaj prima decu stariju od dve godine, tako da smo bili 3 meseca iznad donjeg limita. Ostavljamo rančeve i krećemo u obilazak.

O Kolmaru

Kolmar je gradić koji izgleda kao neka srednjovekovna bajka. Raznobojne fasade sa drvenim gredama, kaldrma i preslatki kanali izgledaju kao selo iz bajke Lepotica i zver, u sceni kada Bel ide u biblioteku. Tokom istorije Nemci i Francuzi su se borili oko cele Alzas regije, pa nije čudno što se vidi dosta nemačkog uticaja na arhitekturu. Grad je pripadao Francuskoj, pa Nemačkoj, pa Francuskoj, pa Nemačkoj i na kraju je posle Drugog svedskog rata ostao pod zastavom Francuske.
Svuda po starom gradu u kaldrmi se mogu videti pločice koje prikazuju Kip slobode. Na jednom kružnom toku se nalazi i replika ove čuvene skulpture. Razlog za to je što je Kolmar rodno mesto umetnika Aguste Bartholdi, koji je dizajnirao originalnu statuu, jedan od simbola današnjih Sjedinjenih Američkih Država.
Još jedna stvar po kome je ovo mesto poznato su svakako novogodišnji marketi. Na svakom trgu, a ima ih mnogo, su postavljene tezge sa ukrasima, kuvanim vinom, punčom, suvenirima i raznim djakonijama. Mi smo ovog puta malo poranili, pa marketi još uvek nisu radili. Sve je bilo okićeno i postavljeno, samo nije još bilo prodavaca. Utiska smo da tokom praznika ovo mesto postaje čista magija.

Naši utisci iz Kolmara (gde smo bili i šta smo radili)

Kolmar je mesto čiji se stari grad može obići za tri sata lagane šetnje. Sve je prelepo, a ne postoji ništa što je baš must see, već je svaki korak, svaka fasada, svaki trg priča za sebe. Smešteni smo u La Petite Venise, pa smo odatle i kretali u obilazak. Scene iz ovog dela grada se mogu videti na skoro svakoj razglednici odavde. Malu Veneciju odlikuju prelepe fasade naslagane uz reku. Postoji mogućnost voznje kanalima kroz ovaj kraj. Pogled sa mostova na vodu i šarenilo fasada i cveća je veoma poseban. Pored jednog od mostova nalazi se čuvena zatvorena pijaca Marche Couvert. Tu smo voleli da započnemo dan. Ima puno opcija za doručak i kaficu. Na pijaci generalno pazare lokalci i samo u grupama protutnje kineski turisti, brzinski izslikaju tezge i žure dalje. Nakon pijace sate smo provodili u šetnjama po starom gradu. Svaka druga prodavnica prodaje najlepše novogodišnje ukrase koje možete da zamislitie. Ovde je praktično nemoguće da te ne pukne praznično ludilo. Srećna okolnost je da mo leteli low cost agencijom, pa nismo mogli da ponesemo sve sitnice na koje sam odlepilia.
Fasade su ovde prica za sebe. Na kućama se mogu videti medvedi, sanke, srca, rode, flaše, slike, pa čak i bickle i mnogi drugi predmeti. Nejludje od svega je što je to sve tako lepo i sa stilom uklopljeno, da je to milina za oko.

Sofija je uživala u šetnjama. Odgovaralo nam je što je mesto malo, pa je bili jednostavno organizovati njeno spavanje i klopu.

Što se tiče restorana i kafića ima ih na svakom koraku. Nismo zapamtili imena, ali preporučujemo toplu čokoladu u jednom iz koga viri milion plišanih medvedića. Kad je klopa u pitanju gde god da sednete probajte Choucroute garnie. To je tradicionalno spremljen kupus sa kobasicama, mesom i krompirom.
Nama je ovo mesto jedno od dražih koje smo obišli. Ako se dvoumite da li da odete baš tamo, imate našu toplu preporuku.

Kako smo se prošle godine proveli u Beču tokom praznika pogledajte ovde.