Beč, Božićni marketi

Pred kraj 2017. godine smo se zaputili u Beč. Imali smo prazan stan na raspolaganju, seli smo u auto i rešili da kvalitetno iskoristimo vikend. Prema ovom gradu imamo specifičan odnos, pre svega jer nam u njemu živi mnogo bliskih ljudi. Verujemo da svako ko živi u Braničevskom okrugu ima nekog svog tamo. Znamo da je Beč najveći srpski grad u Evropi, izvan Srbije. Ta činjenica u nama budi pomešana osećanja, jer nam je drago što su nam svi ti ljudi dovoljno blizu i žive u jednom tako lepom okruženju, ali sa druge strane medelje je činjenica da su nam prijatelji i deo porodice emigrirali.

Ideja nam je bila da se vidimo sa kumom i osetimo deo božićne atmosfere. Ovoga puta smo preskočili muzeje, dvorce, zoo vrt i kupovinu. Šetali smo po centru i obilazili božićne markete. Izbor je bio odličan. Od kuvanog vina, punča, kobasica, raznih slatkiša do predivnih ukrasa za jelku i raznih umetničkih rukotvorina. Često nailazimo na razne horove koji pesmom greju hladne decembarske dane. Uz miris slatkiša i kuvanog vina predpraznična atmosfera se oseća u vazduhu. Dekoracija u Beču donosi čaroliju divne novogodišnje bajke. Čitav grad u prazničnom ruhu je čak raskošniji nego inače.

Karlsplatz markt

Izdvojili bismo tri lokacije marketa koje su nam bile posebno lepe. Prva je definitivno na Karlsplatz-u. Ogroman deo ispred same crkve je rezervisan za dečje aktivnosti. Sve je pod senom, po kome se klinci igraju i valjaju. U centralnom delu su ograđenje životinje sa farme. Mislim da je postojala i opcija jahanja ponija, ali je Sofija bila premala za to. Ovo je potpuno lepo, porodično mesto, gde se pored svega ovoga nalaze i štandovi sa umetničkim radionicama za decu. Ima i dovoljno zabave za odrasle. Lokalni umetnici izlažu i prodaju rukotvorine, a nađe se i pokoje kuvano vino.

Kunsthandwerksmarkt am Spittelberg

Market u uskim ulicama Spittelberg-a je malo drugačije, umetničko okruženje. Svuda su galerije, barovi , tezge nisu skoncentrisane na jenom mestu već se protežu duž ulica celim distriktom. Ovo nam je delovalo skroz ušuškano, nije bilo mnogo gužve i imali smo osećaj da lokalci radije dolaze ovde nego na turističke, centralne markete.

View this post on Instagram

Pretpraznične radosti 🎄🍭🎡⛄

A post shared by Tamo Vamo (@tamovamo_) on

Am Hof  i Freyung markt

Ovo su dva odvojena marketa ali su vrlo blizu jedan drugoga pa smo rešili da ih objedinimo. Veoma su blizu katedrale Svetog Stefana, sam centar. Na Am Hof-u se dobro jede i pije definitivno. Market se nalazi na malom trgu i iza tezgi su lepe istorijske fasade i katedrala. Ono što nam je bilo zanimljivo ovde je da su pojedini umetnici na licu mesta pravili svoje proizvode. Malo dalje niz ulicu je Freyung markt, koji nam je delovao prilično tradicionalno. Čini nam se da su ovde proizvodi prilično kvalitetni. Ovde se prodaju sveće i praznična dekoracija divne izrade. Takođe ima dosta kvalitetnih proizvoda za poneti kući, poput kobasica, rakija, sireva, začina, meda i ostalih đakonija. Na ćošku je bina na kojoj se uveče svira tradicionalna mužik, što doprinosi svečarskoj atmosferi.

Ne možemo da ne pomenemo divne markete na sledećim lokacijama: Rathausplatz,  Maria Theresien Platz, Schonbrunn, Belvedere, Stephansplatz, koji su svaki na svoj način lepi, ali nama su ovi gore navedeni najviše legli. Ako vam se pije pivo u tradicionalnoj kafani preporučujemo Gosser Bierklinik, lepa ušuškana pivnica u kojoj imaju čak i stolice za decu. Proveli smo vikend  tumarajući od jednog do drugog božićnog bazara, uživajući u sjanoj klopi i u sreći sa dragim ljudima.