Egishajm

Egishajm (Eguisheim)

Tokom boravka u Kolmaru hteli smo da obiđemo još malo prelepe Alzas regije. Neka zaista magična sela se nalaze u ovom delu sveta, kao npr. Kaysersberg, Riquewihr, Ribeauville. Egishajm nam je delovao najblize i presimpatično na slikama pa smo rešili da se zaputimo u tom pravcu. Problem sa manjim mestima u ovoj regiji je što je javnim prevozom skroz komplikovano doći i vratiti se, jer su autobusi prilagođeni školama, a ne turistima. Ovo selo je od Kolmara udaljeno svega 7km, pa je kad je toplo sjajna vožnja biciklom kroz vinograde do tamo. Nama to ovaj put nije bilo izvodljivo, pa smo se opredelili za taksi. Deset minuta voznje do tamo je iznelo 10e, ali je povratak bilo 16e, jer taksi je moro da dođe iz Kolmara po nas. U Egishajmu ne postoje lokalni taksisti.

O selu

Egishajm je srednjovekovno selo, koje je naseljeno još iz doba Paleolita. Sastoji se od popločanih ulica koje se redjaju u koncentričnim krugovima u odnosu na centralni trg. I ovde su na fasadama drvene grede, kuće su vrlo raznobojne, a cveća ima na svakom koraku. U 2013 je ovo mesto izglasano za najlepše selo u Francuskoj. Na glavnom trgu se nalazi fontana sa statuom Pape. U pitanju je Papa Leo IX, rođen 1002 godine. Ovde su vrlo ponosni na tu činjenicu. Inače, jutro je bilo puno neke izmaglice. Sve je bilo vlažno, a nigde kiše. Možda je to razlog što praktično nije bilo turista. U turističkoj organizaciji su nam rekli da je novembar kod njih zatišje pred buru. U decembru cela regija vrvi od turista, jer su praznici ovde zaista magični.

Vina

Alsace je dobro poznat po gastronomiji i vinu. Egishajm je rodno mesto vinogradarstva u Alzas regiji. Na svakom koraku su vinarije i vinski podrumi. Najpoznatije sorte grožđa iz ove regije su Gewurztraminer, Riesling, Cremant. U pitanju su bela vina i ovde nema greške, zaista su vrhunska. Obišli smo dve vinarije, probali par vina i snabdeli se za uveče.

 

O odmoru u Kolmaru pročitajte ovde.