Zimivanje Slovenija- Kranjska Gora

Razmatrali smo skijanje na Kranjskoj Gori, iskrso nam je odličan hotel i rešili da je Slovenija naša zimska destinacija. Delovalo nam je da je mesto malo, ušuškano, okruženo fantastičnom prirodom i sa odličnim uslovima za skijanje.

Bled

Prvi dan smo zapravo proveli na Bledu. Razmatrala sam da odemo na neko mesto koje se redje vidja, a na kraju smo zapravo samo uživali u jezeru, upijali zrake sunca i šetali po najutabanijim stazama. Za oko dva sata se može obići čitavo jezero peške. Ipak smo rešili da autom napravimo krug uz stajanje i šetnju na mestima koja su nam zanimljiva. Drveno šetališe, mirna, prozirna voda i patkice su nas nekako umirivali. Kontrast izmedju snega kraj puta i ljubičica koje lagano već cvetaju. Divno je što nije bilo mnogo ljudi, jer smo bili u petak. Većina lokala radi trenutno samo vikendom. Čak i kad smo došli na čuvenu krempitu iz hotela Park umesto na njihovoj divnoj terasi, morali smo da je uzmemo za poneti i da klopamo na klupici ispred hotela. Šlag na tortu nam je bila kafica u bašti uz samo jezero, pored koje je bilo igralište. Deca našla drugare i zaboravila na nas, a mi u miru uživali u pogledu na ostrvo i dvorac. Lepota!

Bled je jedno sasvim ljubavno mesto. Za duge šetnje, vožnje čamcima, lagane obilaske. Sve je nekako maleno, blizu i fino organizovano. Ima dosta opcija za aktivan odmor, ali takodje se može ubaciti u zen mod i gušterisati se u miru.

Kranjska Gora

Generalno je veliki izbor smeštajnih jedinica, od apartmana, kućica do hotela različitog ranga. Hotel u kom smo mi odseli se zove Špik i zapravo se nalazi u mestu Gozd Martuljek, 5km od Kranjske Gore. Iz sobe se vide vrhovi Alpa, klopa savršena, bazena ima više nego dovoljno. U dva bazena je baš topla voda, a u trećem koji je kao za plivanje je malo hladnija nego što ja volim. Bazeni su u staklu i vidi se napolju sneg i planinski vrhovi. Wellnes centar se doplaćuje i kažu da vredi. Hotel je stari, komunistički, ali savršeno održavan i utegnut. Konibari starog kova, carevi totalni.

Skijanje

Slovenci su u odnosu na nas jedna veoma sportska nacija. Ovde ima milion opcija za aktivnosti, ali ono što je mene oduševilo je način na koji se bave decom. Klinaca na skijalištu ima baš mnogo i kreću baš rano. Na dnu skijališta u Kranjskoj Gori je u toku Olimpijski festival Peking 2022. Podrška olimpijcima je ogromna, a za decu su svakodnevno organizovane sportske aktivnosti, skupljaju se pečati, dobijaju nagrade, vikendom imaju i maskotu lisca Foksija. Moji klinci su oduševljeni, a i ja sa njima.

Skijanje je lagano, zgodno za učenje dece. Staze su idealne za početnike. Ima dosta ski školica, a jezik ovde nije problem, razumemo se odlično. Gužve su velike vikendom pri kupovini ski pasa. U dnu skijališta se može kupiti ili iznajmiti vrhunska ski oprema. Skijalište je mnogo manje od Kopaonika, ali je ambijent sa pogledom na ogromne planinske vrhove, fantastičan.
Ono što je vrh na Kranjskoj Gori je što se u danu može skoknuti do Austrije ili Italije, samo smo mi to ovog puta propustili zbog cimanja sa setifikatimam, PCR testovima itd.

Klizanje na Kranjskoj Gori je klincima bilo poseban doživljaj. Mislili smo da će samo Sofija da kliza, ali je ubrzo i Vule izrazio želju. Ubrzo su klizanje i bazen postali omiljene aktivnosti u Sloveniji.

Jezero Jasna

Jezero Jasna pored Kranjske Gore je stvarno lep zimski prizor. Zapravo se sastoji od dva jezerceta, koja su trenutno skoro cela zaledjena. Statua kozoroga je prvo na šta ćete ovde naići. Šetnja do jezera je lepa i kratka. Kažu da je super šetnja od Kranjske Gore do jezera, ali ovog puta smo došli autom. Dramatični planinski vrhovi oko jezera izgledaju premoćno.

Rezervat Zelenci

Prirodni rezervat Zelenci se nalazi na 5 minuta vožnje od Kranjske Gore. Boje su na ovom mestu nestvarne zimi, a mogu misliti tek kako izgleda kad grane sunce. Ovde u Julijskim Alpima izvire Sava Dolinka. Sa Savom Bohinjkom se spaja kod Radovljice i njih dve čine reku Savu. Sava je najduža slovenska reka i njen čitav tok čini oko 50% površine ove zemlje. Tok Save se posle nastavlja preko Hrvatske, zatim Bosne i Hercegovine, da bi se u Beogradu ulila u Dunav.

Nordijski centar Planica

Obišli smo i Planicu, mesto čuveno po ski skokovima. Ono što je još karakteristično za Planicu, ali i generalno za Kranjsku Goru je mnogo staza za nordijsko skijanje. Mnogo zanimljivo nam je izgledalo. Nismo probali, ali smo dodali na listu želja.

Sve u svemu, mislim da je Kranjska Gora sjajno mesto za zimovanje sa decom. Malo mesto okruženo prelepim planinskim vrhovima je definitivno mesto gde će cela porodica uživati.