Šta ako se dete razboli na putu?

  Često me ljudi pitaju da li mi se desilo da se dete razboli na putu i šta ako se to desi. Pa desilo mi se i imam par saveta na tu temu. 

  Pre svega bih ukazala na važnost pripreme puta i prevencije. Mi vrlo ozbiljno pristupamo podizanju imuniteta pred put. Ako idemo na neku egzotičnu lokaciju pročitamo uvek kakva je zdravstvena situacija u odredjenoj zemlji ili području. Nedelju dana ranije krećemo sa davanjem probiotika i sirupa za podizanje imuniteta. Generalno kada idemo na neki dug put, predhodno odemo do pedijatra na pregled, čisto da proverimo da li je sve u redu. Takodje uvek kupimo zdravstveno osiguranje pred put. Troškovi lečenja u inostranstvu mogu biti ogromni i mi volimo da ne brinemo o takvim stvarima tokom puta. Bez putne apoteke ne krećemo na put, a više o sadržaju naše putne apoteke pročitajte OVDE.

  Tokom puta se trudite da često detetu perete ruke i ponesite antibakterijske maramice i gel. Deca vole da sve pipnu i nama je milo kad Sofija istražuje, pa umesto da joj branimo da se zabavlja, trudimo se da bude čista. I da spavajte dovoljno tokom puta i vi i dete. 

  E sada šta ako se uz svu priremu dogodi da se dete razboli? Pa šta radite kad se razboli kod kuće? Odvedete ga kod lekara, prosto. Ne paničite i budite odgovorni. Uvek se trudite da je dete dovoljno hidrirano. Uvek nosite sa sobom toplomer, da biste mogli da ispratite temeraturu. 

  I da, otkažite planove koje ste imali tog dana ili čak za narednih nekoliko dana. Planovi se uvek daju izpomerati i prepakovati. Bitno je da u to vreme budete posebno nežni i pažljivi prema detetu jer im je tada zaista najpotrebnije.

  Nama se u Americi desila upala srednjeg uha. Par dana je imala povišenu temperaturu i salivaciju iz nosa i kašalj. Kad smo videli da sirupi koje imamo ne pomažu uputili smo se ka lekaru. Na prvoj dečjoj klinici do koje smo vozili pola sata, nas nisu primili jer su bili puni i poslali su nas u drugu kliniku udaljenu pola sata odatle. Sve je na kraju prošlo dobro, Sofija je dobila terapiju i ubrzo je sve prošlo, ali samo iskustvo nije bilo prijatno.
  Niko ne želi da se razboli tokom odmora, ali ako se to dogodi budite spremni da se nosite sa problemom i potencijalnom promenom putničkih planova. Ono što je najbitnije je da ne dozvollite da vas strah od toga da će se dete razboleti zaustavi da otputujete negde sa njim ili njima. Nas su putovanja zbližila, stvorili smo divne uspomene i jedva čekamo nova putovanja.