Korčula

   Na Korčulu smo planirali još prošle godine, ali nam je cela covid situacija poremetila planove. Čim se ukazala prilika nismo mnogo razmišljali. Našli smo predivan smeštaj u Starom gradu, odmah iznad šetališta i plaže. Imali smo terasu sa savršenim pogledom i bili smo spremni za užitak na max.

 

Prvi utisci

 

   Put do ostrva je bio zanimljiv. Putovali smo preko krivudave Sutjeske noću, a ujutro smo preko poluostrva Pelješac stigli do trajekta Orebić-Korčula. Putovanje trajalo oko 10 sati, ali vredelo je svake minute. U povratku smo išli preko Makarske i to podrazumeva dva trajekta. Most na Pelješcu bi trebalo da značajno olakša ovu rutu.

  Za Korčulu kažu da nikad nema gužve kao na susednom Hvaru ili Braču. Mi smo bili tamo u drugoj polovini juna i to je njima skroz van sezone. To znači da muzej Marka Pola ne radi i da nema zakazanih Morešk. Ono što je pozitivno je da nema mnogo ljudi, da su cene smeštaja niže, da u finim plažnim barovima ne naplaćuju ležaljke (a u sezoni budu 30€ po komadu) i da smo mogli da se lagano privalimo finim hotelima i koristimo njihove bazene, igrališta i plaže po ceni pića ili ručka.

 Utiska smo da se na Korčulu dolazi češće sa mora nego sa kopna, pa je sve  prilagođeno turistima sa jedrilica i brodova. Vina su ovde posebna priča. Pošip sa Korčule je nadaleko čuven. To je vino koje nam je najviše prijalo. Grk se takođe često služi na ostrvu. Naziv nije dobio po osobi iz Grčke, već po malo gorkom ili kako tamo kažu grkom završetku. 

 

Znameniti Korčulani

 

  Marko Polo je osoba na koju su Korčulani posebno ponosni. Na ostrvu postoji kuća za koju tvrde da je njegova rodna kuća. Činjenice kažu da je ta kuća sagrađena jedno 300 godina nakon Marka Pola. Međutim postoji dosta dokaza koji govore o povezanosti velikog moreplovca i putopisca sa Korčulom. Kao mesto njegovpg rođenja navodi se i jedno selo pored Venecije, gde takođe postoji kuća koju nazivaju njegovom rodnom. Za čitavu Mletačku republiku je u tadašnjim knjigama kao mesto rođenja upisivala Venecija, jer je čitav taj prostor nazivan Venecijom. Bez obzira na to, ono što je sigurno je da je Marko Polo iz ličnih fondova finansirao bitku izmedju Djenove i Venecije oko Korčule.

  Još jedna osoba je vrlo značajna za ovaj prostor i to se može čuti na svakom koraku. Oliver Dragojević je jedan od ljudi koji su obeležili ovaj prostor. Vela Luka je mesto gde je odrastao, proveo najveći deo života i na kraju je tu i sahranjen. Njegova se muzika savršeno uklapa u ambijent sa tematikom ljubavi, vina i mora.

 

Najjači utisci sa Korčule

 

Stari grad nazivaju i malim Dubrovnikom. Nama je presladak. Iako je dovoljno velik da ima mnogo toga za istraživanje, ipak je dovoljno mali da ne umorite od obilaska.

   Jedan od naših omiljenih aktivnosti na Korčuli bilo je kupanje. Ostrvo nudi predivne plaže i tirkizno more koje jednostavno morate doživeti. Plaže su uglavnom kamenite, što znam da našim ljudima nije uvek adekvatno, ali je zato more kristalno čisto.

   Takođe smo posetili plažu Badiju, koja je smeštena na malom ostrvu nedaleko od Korčule. Tu jeleni lopatari dodju da vam jedu iz ruke. Ova plaža je bila pravi raj za opuštanje i uživanje u prelepom pejzažu.

   Nismo mogli posetiti Korčulu, a da ne spomenemo Morešku. To je tradicionalni plesni spektakl koji prikazuje borbu između dva viteška tabora. Bili smo svedoci ove fascinantne predstave koja je prava atrakcija na ostrvu. Održava se pod vedrim nebom. Sofiji je moreška najači utisak sa ostrva, jači čak i od jelena sa Badije.

   Još nešto u čemu smo uživali tokom našeg boravka na Korčuli je smilje. Ovo mirisno bilje raste u obilju na ostrvu i koristi se za proizvodnju mirisnih ulja i kozmetičkih proizvoda. 

 

   Ostrvo je prelepo, autentično i nudi mnogo toga za istraživanje i uživanje. Od plaža i kristalno čistog mora do bogate kulturne i istorijske baštine, Korčula je mesto koje svakako vredi posetiti. Bili smo očarani ukusnom hranom i prelepim pejzažima. Sigurni smo da se nećemo zaboraviti na ovaj porodični odmor i da ćemo se ponovo vratiti na Korčulu.