Kopaonik

Kopaonik je jedno od retkih mesta na koje se uvek rado vraćamo. Generalno volimo da menjamo destinacije, ali za nas Kop ima posebnu energiju. Podjednako ga volimo u svim izdanjima i tokom svih godišnjih doba. Planinu smo prešli uzduž i popreko, što na skijama, što planinareći, što na bajsu. Ovom prilikom prvi put dočekujemo Novu Godinu na Kopu. Plan je da skijamo na smenu, da šetamo i da najbolje što znamo potrošimo zajedničko vreme. Pridružuju nam se i naši dragi kumići. Vreme nas je poslužilo odlično, sunčano je, a temperatura u minusu. Sofija je prvi put bila na snegu, a da ga je bila svesna. Prvi kontakt je bio presmešan. Dirala je sneg i ljutila se što je hladan. Svakog dana smo provodile dosta vremena u šetnji napolju. Obožavala je igralište za decu u centru i ljuljašku u Rtnju.

Očekivali smo ogromnu gužvu, ali je nismo osetili. Skijali smo na jedan ski pas, naizmenično. Malo smo se švercovali, jer je bilo kontrolora koji su proveravali na određenim tačkama i komšinici su oduzeli ski pass. Ko reskira, profitira, tj. nas nisu uhvatili.  Dočekasmo Novu Godinu u sobi uz kuvano vince i lagane teme. Prvog dana Nove 2018. rešili smo da ne skijamo vec da iskoristimo dan za čas istorije u prirodi. Obilazimo manastir Sopoćani, tvrđavu Stari Ras, manastir Đurđevi Stupovi. Vratili smo se u srednjovekovnu Srbiju. Utisak dana je zalazak sunca ispred Đurđevih Stupova. Najlepše nijanse roze i narandžaste boje su išarale nebo ispred nas. Uveče svraćamo u Novi Pazar da se snabdemo sudžukom i lokumima. Povratak na planinu. Omiljeni deo dana nam je zajednička pauza u Rtnju ili Skituljku.

Tamo klopamo krofne ili pitu od borovnice (najbolju pitu koju možemo da zamislimo), pijuckarimo kuvana vina i tople čokolade, prepričavamo dogodovštine sa staze, uživamo u suncu i pogledu.Sofija se već svuda odomaćila, juri, pravi lom i igra se sa decom. Brzo se bliži kraj ove mini avanture. U povratku svraćamo u predivni manastir Studenica i zatim se penjemo na srednjovekovnu tvrđavu Maglič. Ovim divnim slikama završavamo sedmodnevni reset u restoranu podno tvrdjave i uz najbolju jagnjetinu ispod sača sumiramo utiske.