Chengdu, China

Čekajući let iz Pekinga počinjemo da primećujemo koliko je aerodrom prilagođen putovanjima sa decom. Sofija stiče neka od prvih azijskih poznanstava. Letimo u Chengdu. Chengdu je glavni grad kineske provincije Sečuan. Sam grad je značajno premašio naša očekivanja iako smo imali samo dva dana za obilazak.Oduševio nas je spoj drevnih carskih četvrti i hramova i modernog, futurističkog grada. Metro u Chengduu je jedan od najmodernijih, najčistijih i najlakših za snalaženje. Na svakom koraku se vidi kako se ruše sive komunističke zgrade i niču neboderi.

Za svakoga nalazimo ponešto što nas zanima. Ivan uživa u ljutoj sečuanskoj hrani.Neba je oduševljen Maovom statuom koja dominira centralnim trgom. Sofija, Milena i Cvrca se gube po rezervatu pandi. Činjenica je da se pande smatraju kineskim nacionalnim blagom, mada te neodoljive životinje vole ljudi širom planete. Trenutno ih je ukupno manje od 2000u celom svetu, a 70% populacije se nalazi na teritoriji Sečuan provincije.

Imali smo sreće i prisustvovali hranjenju mladunaca u rezervatu i videli smo tri bebice pande stare oko 2 nedelje. Kada se rode bebe pande one su male, slepe i ruzicaste. Prosečna težina novorođenog mladunčeta je oko 100g, što je 900 puta manje od težine majke.Koliko je to ogroman odnos objasnićemo na primeru: kada bi u ljudskom svetu bio takav odnos beba od 3,5kg bi imala majku od preko 3000kg.