Besplatne stvari u Njujorku za porodice

    Njujork je jedna od najuzbudljivijih destinacija na svetu, ali može biti zastrašujuće putovati tamo sa decom. Gužve, ogroman grad i visoke cene ne zvuče kao da je idealna opcija za porodice, ali mi ga ne bismo menjali nizašta na svetu. Kao i sa bilo kojim drugim putovanjem, važno je planirati unapred. Takođe, razmislite o vremenu koje ćete provesti u Njujorku i napravite raspored aktivnosti tako da se ne osećate pretrpano. Ponuda je ogromna, pa dobro razmislite šta je vama najzanimljivije i šta vam je visoko na listi želja.
   Postoji mnogo besplatnih iskustava koje možete doživeti sa svojom decom dok ste u gradu. Ovde su neki saveti i ideje kako da provedete vreme u Njujorku, a da ne potrošite mnogo novca.
1. Times Square je jedna od najpoznatijih atrakcija u gradu, sa puno svetlosti i reklama. Ovaj deo grada može bučan i velike su gužve, pa je dobra ideja da ovde dodjete što ranije pre podne kada ovde bude manje ljudi.
2. Central Park je jedno od najboljih mesta za zabavu sa decom u Njujorku. Ovde možete šetati kroz ogroman park, uživati u igralištima ili posetu zoo vrt iz crtaća Madagaskar (to nije besplatno). Takođe, preporučujemo da ponesete hranu i napitke za piknik u parku i posebno malo orašastih plodova za druženje sa vevericama.
3. Petu aveniju nazivaju “srce grada” i ovo je jedan od najpoznatijih delova Njujorka. Možete se prošetati duž avenije i videti mnoge poznate zgrade, crkve i prodavnice.
4. High Line je park izgrađen na nekadašnjim železničkim šinama iznad ulica Njujorka. Ovo je prelep i neobičan park za posetu sa decom. Možete šetati stazom, uživati u pogledu na grad i posetiti neke od brojnih umetničkih instalacija koje se nalaze u parku.
5. Little Island je novo mesto u Njujorku, otvoreno u maju 2021. godine. Ovo je javni park na Hudson River-u, izgrađen na veštačkom ostrvu sa prelepim pogledom na grad. Ovde osim u šetnji možete uživati u besplatnim koncertima i predstavama, kao i u raznim kulturnim događajima.
6. Hotel New Yorker ima dugu i bogatu istoriju, koja seže sve do 1929. godine, kada je izgrađen kao najveći hotel na svetu. Jedna od zanimljivosti koja se vezuje za ovaj hotel jeste da je slavni srpski naučnik Nikola Tesla živeo u ovom hotelu poslednjih deset godina svog života. Tesla je u hotelu iznajmio sobu na 33. spratu, koju je pretvorio u laboratoriju za svoje eksperimente. Tesla je u Hotelu New Yorkeru živeo i radio sve do svoje smrti 1943. godine. Danas se u lobiju hotela nalazi veliki bronzani kip Nikole Tesle, koji je podignut u njegovu čast.
7. Poseta 9/11 memorijalu sa decom može možda ne zvuči kao idealno mesto za decu, ali je važna i edukativna. Dobro je da pripremite svoju decu za posetu mestu gde se dogodio teroristički napad. Objasnite im da ste na mestu gde su se nekada nalazili Svetski trgovinski centar tornjevi, koji su srušeni u napadima. Nakon posete, razgovarajte sa decom o tome šta su videli i kako su se osećali.
8. Brooklyn je jedan od najlepših delova Njujorka i ima mnogo besplatnih aktivnosti za decu. Nama je prijala šetatnja kroz Brooklyn Bridge Park uz prelep pogled na Manhattan i poseta Prospect parku.
9. Mnogo je zanimljivih prodavnica u Velikoj Jabuci, ali Sofijina omiljena je M&M’S u blizini Times Square-a. Nemoguće je ostati ravnodušan na prodavnicu bombonica na 3 sprata. Ujedno je i odlična lekcija iz marketinga.
10. Bryant Park je mali, divan park u srcu grada iza gradske biblioteke, New York Public Library. Ovde ljudi pauziraju, piju kafu ili prave piknike. Uvek mi je tu bila lepa atmosfera za uživanje u suncu. Za klince postoji stara, jako lepa vrteška sa konjićima.