Leshan, China

Vozimo se brzim vozom, čija brzina dostiže i 250km/h, iz Chengdua do Leshana. Tamo idemo u obilazak velikog Bude iz Leshana. Džinovska statua isklesana u litici planine Emej, iznad dve reke koje se ulivaju u reku Min, jedna je od najvećih statua Bude na svetu. Izgrađen je na mestu gde je voda bila izuzetno nemirna zbog čega su se često dešavale brodske nesreće i voda je odnela mnogo života.

Kineski monah Haitong je započeo gradnju verujući da će Buda smiriti vode triju reka. Izgradnja je trajala 90 godina i naposletku je toliko kamenja bilo uklonjeno sa stena da su tokovi reka promenjeni i život u Lesanu je procvetao. Buda je visok 71m, širok 28m, a glava je duga 15m. Kažu da 100 monaha može da sedne na jedno stopalo. Naći se iznad i ispred ove statue ostavlja bez daha. Čitavo okruzenje Bude, kao i planina Emej su stavljeni na listu UNESCO svetske baštine 1996. godine. Uživamo u predivnim scenama. Sofija je veća atrakcija tih dana i od Bude i od pandi i svega oko nas. Kinezi obožavaju bele klince.

Ljudi su je masovno slikali, davali joj razne sitnice, devojčice su skakale od sreće kad je vide. Odlazimo na aerodrom i dok čekamo da čekiramo prtljag Sofija pravi prve samostalne korake. Presrećni se pakujemo u avion i krećemo u Japan.