KAKO LETETI SA DETETOM?

Porodična putovanja su sjajna, ali često mogu biti nepredvidiva. Posebno je napet momenat kada prvi put treba da letite avionom sa detetom.  Sa Sofijom smo leteli od njenog prvog rodjendana i prošli smo zajedno mnogo različitih dugih i kratkih letova, regularne i low cost kompanije i podelićemo sa vama neka naša iskustva na temu kako najbezbolnije putovati avionom sa detetom/decom.

PRIPREMA ZA PUT

  1. Proverite cene avio karata za najmlađe- Ako planirate put sa detetom mlađim od 2 godine proverite da li je jeftinije da mu uzmete odvojeno sedište ili da vam sedi u krilu. Dogodilo nam se sa Ryanair-om da naše karte koštaju 20e, a da Sofijine takse za mesto u krilu budu čak 50e.
  2. Proverite status leta dan ranije
  3. Ukoliko dete ima manje od 10kg pozovite kompaniju sa kojom letite i zamolite da vam obezbede baby bassinet- To je mala kolevka koja se kači na zid ispred prvog sedišta u kojoj beba može da spava.
  4. Kolica i auto sedišta- Ako planirate da ih ponesete proverite sa avio kompanijom kakva su pravila i da li se možda nešto doplaćuje za nošenje ovih stvari. Imajte na umu da je dobra šansa daće kolica ako ih predate pri čekiranju biti isprljana, možda čak i blago oštećena, tako da predlažemo da nosite neka kišobran kolica koja nećete mnogo žaliti.
  5. Garderoba- Ponesite presvlaku za sebe i par presvlaka za dete. Slojevito se obucite, jer je nekad u avionima hladno, a nekad zna da bude dosta toplo. Nemojte da pregrejete dete sa previše garderobe. Bitno je da je detetu udobno, tako da je skroz ok da dete putuje u trenerki ili čak pidžami.
  6. Ponesite dovoljno pelena, kesu za smeće, antibakterijske maramice i sanitajzer za ruke, praznu flašicu za vodu, grickalice, maramu ili nosiljku.
  7. Zabava- knjižice, bojanke, bojice, nalepnice, igračkice, neko iznenađenje, tablet sa pesmicama, crtaćima, igricama ili šta god kod vašeg deteta radi.

Našu listu za pakovanje ručnog prtljaga pogledajte OVDE.

 

NA AERODROMU

  1. Dođite na aerodrom ranije- Prvi razlog za raniji dolazak je da biste se lagano čekirali i ostavili prtljag. Proverite gde se nalazi igraonica za decu (većina većih aerodroma ih ima) i putite dete da se izjuri pre leta.
  2. Prilikom čekiranja zamolite da vas smeste u prvi red, jer tu ima više prostora
  3. Odvedite dete u toalet pre leta- Ne želite da dođete u situaciju da sednete na svoja mesta u avionu i da dete traži nošu. Tad ste u problemu do kraja uzletanja, jer do tada nema mrdanja.
  4. Neka dete pojede nešto pre leta
  5. Pokažite datetu avione kako poleću i sleću
  6. Pokažite im kabinsko osoblje- Ukoliko budete u prilici pokažite detetu stjuardese i pilote i objasnite im ko šta radi tokom leta. Klincima su oni uvek zanimljivi.
  7. Ako želite možete da se ukrcate među prvima- Osoblje uvek na početku ukrcavanja poziva roditelje sa decom da uđu pre svih. Mi to volimo jer time izbegnemo red, a to nam obezbeđuje sigurnost da će nam ručni prtljag biti iznad naših sedišta.

 

U AVIONU

  1. Pri poletanju i sletanju im dajte nešto da piju/sisaju/grickaju- Tako što otvaraju usta može se izbeći da ih bole uši zbog pritiska
  2. Prođite sa detetom kroz sve zanimljivo što imate oko sebe- Letenje je zabavno, podelite radost sa detetom tako što ćete pokazati sve što može da ga okupira, prozor, oblaci, kartice i magazini ispred vas, kako se kopča pojas i sve drugo što primetite.
  3. Ne dozvolite sebi da budete prezabrinuti oko toga kako će let proći i šta ako se dete rasplače- Deca osećaju uznemirenost i time možete samo da pogoršate stvari. Avion je javni prevoz, a deca su deca. Naravno da niko ne želi da dete plače na letu, ali ako do toga dođe, samo budite staloženi i spremni da mu skrenete pažnju na nešto što voli.
  4. U redu je da se prošetate sa detetom na dužim letovima, ali ne i da uznemiravate druge putnike.
  5. Neke avio kompanije imaju poklončiće za decu- Klinci se uvek iznenade kad nešto dobiju od stjuardese, plus je sadržaj uvek vrlo upotrebljiva zanimacija.

Znajte da što ranije krenete da letite sa detetom biće lakše jer će znati šta da očekuje i neće se plašiti. I ne zaboravite da se potrudite da dan putovanja bude poseban i zabavan. Što više delite radost i uzbuđenje oko puta, jer će tako i oni zavoleti čitav proces.