Egipat sa detetom

Ovo putovanje smo dugo priželjkivali i konačno se ukazala prilika. Bilo je tu dosta nedoumica, tipa koliko je Egipat zaista bezbedan, treba li voditi dete tamo, treba li napuštati rezort, treba li ići na izlete? Kada smo prelomili i rešili da idemo stvari su se nekako same nameštale. Posle dugo vremena uplatili smo aranžman preko agencije (generalno putujemo u svojoj režiji). To je za mene značilo da što se organizacije puta tiče podesim mozak na off i fokusiram se na Sofiju. More početkom aprila sa detetom ne zvuči u startu komplikovano, ali u stvari jeste u nekim stvarima. Sofija je kompletnu letnju garderobicu prerasla, obuću takođe. Naći letnje dečje krpice krajem marta nije uvek najjednostavnije. Naravno organizovali smo putnu apoteku i sunčalice, ali nam nije ni na kraj pameti bilo da ponesemo sredstvo protiv komaraca.

U svakom slučaju imali smo let u 8h ujutro, a u rezortu smo bili već oko 12h. Odmaralište je zaista prvoklasno. Odlazimo na ručak i upoznajemo se sa lepotama all inclusive koncepta. U jednom delu su orijentalna jela, u drugom spremaju paste po želji, treći deo su salate, pa razni hlebići, pa onda kreće ludilo sa glavnim jelima koje kao da ide u nedogled i na kraju dezerti i voće. Naručujemo pivce i uživamo u raznim kulinarskim đakonijama. Kasnije smo ukačili deo za decu gde su uz regularne stolove spojeni dečji stočići i stoličice. Tu je i dečiji buffet, nizak sa klopom koju deca mogu sama da biraju i koju klinci vole.
Sledi kupanjac, Sofija se upoznaje sa vodenim toboganom i dešava se ljubav na prvi spust. Gomila dece oko nje, malo pliva sa taticom, malo se tobogana. Ona je potpuno oduševljena.
Ja koristim priliku da zbrišem na pola sata Tae bo-a na otvorenom. Prija mi malo skakutanja i udaraca, čisto zabave radi. Animatorski tim nudi  gomilu opcija, kako za decu, tako i za odrasle. Svakog dana su držali razne treninge, zatim organzovali žurke na plaži i večernje predstave u amfiteatru, koje uključuju akrobate, trbušne plesačice, ples derviša idr. Kada je u pitanju zabava za decu od 10h do 17h imaju obdanište u kome rade dve sjajne devojke. Generalno je predviđeno za decu od 4 godine na više da mogu da ostaju sami sa vaspitačicama. Nama su nudili da ostavimo Sofiju na čuvanje jer one imaju sertifikate za rad i sa bebama, samo da prijavimo recepciji, kao bi one dobile neke dodatne bodove. Nismo hteli baš takve akcije da pokušavamo, jer nismo realno ni imali potrebe za time. Tamo smo je vodili čisto kad uspemo da je izvučemo iz vode da se poigra sa gomilom igračaka i sa drugom decom. Ispred obdaništa je Kids corner, ogromno igralište sa svim mogućim toboganima, ljuljaškama, klackalicama, poligonima. Zanimljiv je mali dečiji bazen sa malenim ležaljkama za klince.

Sa predstavnicom iz agencije se nalazimo predveče i dogovaramo ture: Kairo i piramide, Luxor i Rajsko ostrvo. Dobro je bilo što su nam izleti bili zakazani svakog drugog dana pa smo imali vremena da se odmorimo.
U Kairo se kreće u 2h ujutro i tamo se stiže oko 9h. Iz hotela smo pokupili pakete za doručak, koji su nam bili od koristi ujutro. Prvo se ide u obilazak Nacionalnog muzeja Egipta. Muzej je veoma lep i zanimljiv, ogroman je i jako bogat drevnim egipatskim antikvitetima, ali naravno većina najvažnijih predmeta se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu. Sadrži zbirku kraljevskih mumija, ali taj deo nismo obišli, jer mumije imaju specifičan miris i Ivanu je bilo muka u njihovoj blizini. Najznačajniji je deo u kome se nalazi Tutankamonova maska i kovčezi. Malo je bilo gužvanja na ulazu u tu prostoriju, ali nista strašno. Prizori su zaista neverovatni. Unutar te prostorije nema fotkanja. Mnogo lokalnkih tinejdžerki i porodica nam prilazi sa željom da se slikaju sa Sofijom. Jako su simpatični u svom oduševljenju, zabavljaju je, dodiruju i ljube. Još malo se upoznajemo sa egipatskom istorijom i kulturom, pa krećemo na ručak.

Ispred restorana nam se prvi put ukazuje vrh Keopsove piramide. Sedamo da klopamo i jedva čekamo da se ručak završi i da grupa krene do kompleksa Velikih piramida. Vodič nam je preporučio da  kolica ostavimo u autobusu zbog neravnog terena i hvala mu na tome. Odmah nakon punkta gde se kupuju i proveravaju karte pred nama je Keopsova piramida. Pred nama je jedino od 7 svedskih čuda antičkog sveta koje je opstalo do današnjeg dana. Osećali smo koliko smo mali i u prostoru i u vremenu u odnosu na ovu lepoticu. Sunce prži, pesak je usijan, ali su svi oko nas jako srećni i uzbuđeni. Sofiji se dopada da se penje po prvim redovima piramide i da zagnjuri ruke u svaki pesak koji vidi. Inače Kairo je veoma prljav. Neposrednu okolinu piramida još i sređuju, ali čim se malo odaljiš ima smeća. Generalno nije za dečje igranje po pesku, ali sanitajzer je radio posao. Prvo se obiđe Keopsova piramida izbliza, pa u neposrednoj blizini može da se uđe u jednu malu piramidu (što mi nismo baš želeli), pa se onda ode na plato sa koga se vide sve tri piramide u nizu i na kraju se obilazi Sfinga.
Iznenadilo nas je to što nije bilo ni malo gužve. Egipat se vraća na turističku mapu, ali očigledno to ide dosta sporo. Oko nas je bilo dosta kamila i trgovaca suvenirima. Svi se jako boje turističke policije. Na ulazku u kompleks piramida označeno da jahanje kamile košta oko 5e i da se unutar kompleksa uglavnom drže te tarife. Čuli smo da su nekima pokušali da naplate više, ali na pomen turističke policije budu fini i cene budu skroz ok.
Po završetku obilaska se svraća u fabriku parfema. Mi smo taj deo preskočili jer smo morali Sofiju malo da osvežimo i sredimo. U prodavnici je lep ambijent i atmosfera. Prvo prodavci ispričaju priču o parfemima, pa posluže čaj, pa onda kreće vreme za prodaju. Većina žena je na kraju izašla sa ponekim parfemom i širokim osmehom. Svi srećni, svi zadovoljni. Krenuli smo oko 5h iz Kaira i stigli smo u hotel oko 11h.


Sledeća tura je bio Luxor. To je mnogo bliža i jednostavnija akcija. Kreće su u 5h, a povratak je oko 10h uveče. Prvo se obilazi Dolina kraljeva. To je mesto gde su pronađene 62 grobnice egipatskih faraona i vlastele, uključujuću Tutankamonovu grobnicu. Mi smo obišli tri. Jako su lepo oslikane grobnice i vidi se njihovo pismo i scene iz života. Posle toga se odlazi do hrama kraljice Hatšepsut, najmoćnije ženske kreljice u Egiptu. Tu nailazimo na snimanje nekih scena za film. Egipatski robovi kao nešto sviraju ispred hrama. Slika pred nama je toliko divna, da se osećamo kao da nas je neko ubacio u davno prošlo vreme. Nakon toga se ide na ručak, pa se prelazi Nil brodićem, da bismo se našli sa vozačem i nastavili ka kompleksu Karnak hrama. Hram je zaista ogroman, jako interesantan i odlično očuvan. To je najveći kompleks hramova ikad sagrađen. Najviše su nam se dopali stubovi iscrtani hijeroglifima u centralnom delu. Kad se krene nazad svraća se u fabriku papirusa i fabriku kamena alabaster.
Treća ekskurzija nam je bila Rajsko ostrvo. Brodićem se ide prvo do mesta gde je organizovan snorkeling. Tu se posmatra zaista šarenolik podvodni svet oko koralnih grebena. Kad se to završi ide se na samo ostrvo. Plaža je divna, sitan svetli pesak, čista voda, suncobrani od palminih grana, ležaljke i lejzi begovi. Skroz je lep koncept. U nekom trenutku se ide na ručak, posle koga je organizovan ples derviša i trbušni ples. Ostatak dana je čisto lenčarenje po plaži i brčkanje u vodi. Idealno skroz.

Predzadnjeg dana je Ivan otišao da roni. Hurgada je idealna za to jer ima mnogo divnih koralnih sprudova u okolini. Voda je topla, gotovo da nema potrebe za neoprenskim odelom, ali ga ipak preporučuju. Pošto je bio jedini sertifikovani ronilac izdvojili su ga iz grupe i poslali sa instruktorom na izdvojeni, dublji zaron. Bilo je sjajno što je imao prilike da priđe raži, kornjači ribi lav i mnogobrojnim šarenim ribama. Ronili su uz koralni greben ispod koga je ogroman ponor, a oko njih su bila ogromna jata neverovatnih ribica. To je zaista raj za ronioce.
Poenta celog ovog teksta je da kada čujete priče poput ne idite u Egipat, ubiće vas teroristi ili će vas pojesti ajkula ili će vas kidnapovati na ulici, takve komentare ili tekstove u medijima prihvatite sa rezervom. Egipat je destinacija kojoj smo poželeli da se vratimo. Nama je za porodičnu opuštajuću all inclusive varijantu u kombinaciji sa kulturom i istorijom bilo zaista iznad svih očekivanja.