Dvorci Slovačke- Orava i Bojnice

Krenuli smo iz Krakova ka Budimpešti i planirali smo da usput obiđemo dva zamka u Slovačkoj. Negde smo pročitali da Slovačka ima najveći broj dvoraca i zamaka po glavi stanovnika, što nam je delovalo zanimljivo.

 

Zamak Orava

Zamak Orava se nalazi na severu u blizini granice sa Poljskom i veoma je blizu autoputu koji vodi u Krakov. U pitanju je jedan od najznačajnijih lokaliteta Slovačke, a svakako najlepši i najviši zamak severa zemlje. Bili smo tamo oko 9:30, kupili ulaznice po ceni od 10e i sačekali petnaestak minuta da počne prva tura tog dana. Od turista smo bili mi i par Slovaka. Pojavila se presimpatična teta, vodič, koja nas je sprovela do samog vrha zamka koji je na 112m visine i do koga vodi 754 stepenika. Zamak je izgradjen na steni i kroz istoriju se nadogradjivao i propadao u zavisnosti od etape. Tokom ture obišli smo rezidencijalne prostorije, postavku sa narodnim nošnjama, arheološku postavku, deo sa izloženim biljnim i životinjakim svetom iz čitavog regiona (Sofijin omiljeni deo), kao i deo u kome su prikazani filmovi i serije koje su snimani u zamku. Uspeli su da prikažu istoriju, zančaj i kulturu ne samo zamka, već i čitavog kraja. Popeli smo se do najviše kule sa Sofijom, koja je bila ekstremno energična i Vukšom koji je spavao u elastičnoj marami. Iskreno smo se oduševili lepotom zamka, postavkama u njemu, atraktivnošcu ture, a i činjenicom da je pogled sa vrha potpuno predivan. Verujemo da bi kada bi se ovaj zamak nalazio u nekoj zapadnoj zemlji, bio mnogo poznatiji među putnicima.

Dvorac Bojnice

Posle Orave smo otisli u Bojnički zamak. Zamak je okružen velikim parkom, jednim delom je opasan jezerom i bedemima. Izgleda potpuno romantično u svoj renesansno gotičkoj arhitekturi. Seli smo na klupu uz jezero i upijali fantastičan prizor pred nama. Bio je ponedeljak pa zamak nije radio, što nam je motiv da dodjemo ponovo i istražimo njegovu unutrašnjost. Spolja nam se čini zaista moćno i graciozno u isto vreme. Pored dvorca je i zoo vrt. Bojnice su inače banjsko mesto, pa verujem da ćemo naredni put doći na duže. Nakon što smo napravili krug oko zamka, otišli smo u lokalnu pivnicu na večeru.

Ovaj dan u Slovačkoj je ostavio veoma snažan i pozitivan utisak na nas. Verujemo da ćemo naredni put kada dodjemo ostati duže, okupati se u banji u Bojnicama, planinariti negde po Niskim Tatrima i obići i neke nove zamkove, kao na primer Spiš.