Češka praznična tura

Sredinom decembra smo poželeli da obidjemo neki grad koji nije predaleko, gde bismo upili malo praznične atmosfere. Odlučili smo da se vratimo Pragu. Išli smo sa Sofijine dve babe i dedom, skroz familijarna varijanta. Išli smo autom, nas šestoro u Opel Zafiri. Krenuli smo preko Zagreba u nameri da prošeramo kroz čuveni Advent, da se vidimo malo sa familijom i da vozači odremaju, pre nego što nastave sa noćnom vožnjom. Verovatno da na prvi pogled put ka Pragu preko Zagreba deluje kao čudna ideja, ali smo mi imali u planu da pre Praga prvog dana obidjemo Češki Krumlov i Hluboka zamak.

 

 


Češki Krumlov je jedan od najočuvanijih srednjivekovnih gradova Češke. Opasan je gotičkom tvrdjavom iz 13. veka, rekom Vltavom koja krivuda oko njega, sa šarenim fasadama i kladrmisanim ulicama, pa je zbog svoje lepote i očuvanosti stavljen na listu UNESCO-ve kulturne baštine. Veoma je lepo, malo, ušuškano mestašce. Posle Praga, ovo je najposećenije mesto u Češkoj. Jesen i zima su idealno vreme za obilazak ovog mesta, jer kažu da su u sezoni ogromne gužve. Ulice su preslatke, uske, sa mnogobrojnim radnjama za turiste. Na centralnom trgu je bio Božićni market, pa je Sofija uredno pronašla seno na kome može da se valja. Tu smo se zagrejali u jednom kafe- hotelu uz topli čaj. Mesto je prelep spoj renesanse i onog sirovog rudarskog stila. Za vrlo kratko vreme se sam centar obidje, trebalo nam je možda dva sata, a kretali smo se prilično sporo. Najzanimljiviji deo je svakako Krumlov zamak. Jedan je od najvećih zamaka Evrope. Vekovima je dogradjivan pa se tako i stilovi kroz sam objekat razlikuju. Prelazi se most izmedju dve stene i dolazi se do kule sa fantastičnim pogledom na gradić, dvorac i reku. Rado bismo se ovde vratili, jer mislimo da mnogo toga nudi i da bi bilo zanimljivo provozati kajak na Vltavi oko gradića.

Sledeća stanica nam je Hluboka dvorac. U pitanju je jedan od najlepših dvoraca koje smo videli, a videli smo samo spoljašnjost. Kažu da je Windsor služio kao inspiracija. Izgleda kao scena iz bajke. Kad smo došli bili smo sami ispred zamka. Krenuli smo unutra, ali kad smo prošli kroz ogromna vrata sa vrlo zanimljivom kvakom, unuta nas je dočekala samo tišina i nigde nikog. Prošetali smo kroz elegantno dvorište unutar zidina, ali u same prostorije nije bilo moguće ući. Kad smo izlazili već se stvorila gužvica ispred dvorca. Inače preko puta je neki vrlo otmen hotel. Krenuli smo dalje, ali smo hteli da malo pauziramo, jer u svakom slučaju u Prag stižemo tek uveče. U centru grada ispod zamka svraćamo u neku kafanu prosečnog izgleda. Ispostavilo se da je u pitanju lovačka kafana sa sjajnom klopom i smešnim cenama. Imali su čak i pivo iz lokalne pivare. Bombonica! Siti i zadovoljni nastavismo dalje.

Iznajmili smo preko airbnb-a veliki stan u blizini centra Praga. Malo su nas u startu iznervirali jer je pisalo da imaju obezbeđen parking, ali su zaboravili da napomenu da košta 30e dan. Ovog puta nismo obilazili muzeje, a preskočili smo i praški dvorac, jer je red ispred bio ogroman. Umesto toga proveli smo vreme šetajući po gradu. O samom Pragu je sve mnogo puta ispričano. Grad odiše boemskim duhom, veliki pisci, pesnici i kompozitori su živeli i stvarali ovde. Gotika i srednjovekovni motivi su na svakom koraku, neverovatno je očuvan grad. Zanimljivo mi izgledaju abisnt barovi i marihana šopovi svuda, tako da očekujete zelene vilenjake i jasno je da su slobode ovde izraženije nego što u vodičima piše. Vlatava lagano protiče kroz grad čineći da zima bude još hladnija. Sofiji su labudovi na reci bili najzanimljiviji deo obilaska. Božićni marketi su doprineli svečarskoj atmosferi. Bilo je dosta muzičara, svirale su se praznične pesme, na koje je Sofija volela da oddjuska. U pauzama od šetnje smo obilazili kafane, pili čuveno češko pivo i jeli kobaje i rebarca. Iako smo bili tamo sredinom decembra, gužve su bile ogromne. Masovni turizam je na dobrom putu da pojede srž putovanja. Neka od najlepših mesta na svetu gube smisao jer se ne može uživati u lepoti mesta, dok 100 turista preko tebe škljoca, škljoca, škljoca… Pragu bih se opet vratila ali s proleća i jeseni, kada je moguće zbrisati od gungule i šetati uz reku i piti pivo u malim lokalnim otvorenim baštama. Posle dva dana u Pragu krenuli smo nazad kući. Napravili smo kratku pauzu u Bratislavi, gde smo dobro jeli na ulici i tako završili ovu turu.