Kako preživeti dugo putovanje autom sa detetom?

U prethodnih tri godine smo često putovali automobilom na dosta udaljene destinacije (Provansa, Severozapdna Austrija, Česka, Grčka, Andaluzija i Srbija uzduž i popreko, kao i susedne zemlje). U različitim fazama Sofijinog odrastanja smo učili nove stvari i snalazili se na sve moguće načine. Kako da duga putovanja kolima prodju što lakše i jednostavnije pročitajte u narednom tekstu.

 

  1. Postarajte se da je auto sedište bezbedno i udobno. Ono što se nama pokazalo kao dosta dobra opcija je sedište koje može da se obori u ležeći položaj. Potrudite se da dete shvati da mora u svakom trenutku da bude u svom sedištu i da bude vezano. Ovo je ozbiljna, životna stvar i moramo ostati dosledni.
  2. Sofijina torba bez koje ne napištamo stan mora da nam bude pri ruci, pa najčešće stoji ispred njenog sedišta. U njoj se nalaze presvlaka, vlažne maramice, voda i neka užina za prvu pomoć. Pre nego što smo prešli na nošu tu su bile i pelene i kremica za pelensku regiju.
  3. Ispred dečjeg sedišta nam obavezno stoji noša. Ovo možda ne izgleda kao neophodnost, ali zna u značajnoj meri da olakša život. Sofija se obično seti u poslednjem trenutku da joj treba noša, i tad nije opcija da čekamo prvu pumpu, već stajemo na prvom proširenju puta. Ispraksovali smo se čak i u tome da piški u autu, ako je oko nas neka travuljina ili nije najzgonije (čitaj nije čisto) za bleju pored auta.
  4. Ponesite zabavu za dete u automobilu. Sofiji trenutno najduže drže pažnju kartice sa bojama, brojevima i slovima. Obavezno ponesite nešto novo, neku novu igračkicu kao iznenadjenje. Našu sveobuhvatnu listu dečije putne zanimacije pogledajte na linku OVDE.
  5. Potrudite se da naučite nešto novo tokom puta. Sofija obožava kad joj pričam o državama i gradovima koje obilazimo, iako joj pojam države nije nikako jasan. Voli da pričamo i o stvarima koje je videla i doživela na putu. Pripremite neke zabavne informacije o mestima koja posećujete i pričajte onda svom detetu priče, budite maštoviti.
  6. Uz vašu omiljenu muziku ubacite na fleš i gomilu dečijih pesmica, kako poznatih, tako i novih. Ovo Sofiju jako zna da obraduje, pa u autu nastane ozbiljna žurka.
  7. Ponesite crtaće ili pesmice na telefonu i tabletu. Neka to bude poslednja opcija, kad sve druge ideje iscrpite i kad se umorite od animiranja. Pored toga ponesite kablove za punjenje uredjaja.
  8. Pravite pauze na savkih sat dva do tri sata, ponekad i češće. Potrudite se da ukoliko je moguće to budu restorani ili pumpe koje imaju igralište za decu. Pauze mogu da traju kratko, čisto koliko da se dete izjuri i ode do toaleta ili duže kada odmarate, pijete piće, jedete itd.
  9. Uvek imajte u autu dovoljno vode i klope za svaki slučaj. Pripremite unapred obroke i užinu za taj dan (nama najčešće pomažu pitice, banane i jabuke). Pored togašto je zgodinije, mnogo je i jeftinije nego kada na pumpama kupujete te osnovne stvari.
  10. Ne zaboravite da na prozore automobila nakačite zaštitu od sunca. Ovo je posebno bitno tokom proleća i leta.
  11. Podesite u automobilu da se prilikom otvaranja vrata ne uključuju svetla u autu. To je važno u situacijama kada noću negde stajete dok dete spava i ne želite da ga budite. Da i kad god ste u prilici vozite noću dok dete spava. Ovo ume da bude naporno za vozača,ali nama se ta opcija pokazala kao idelna.
  12. Na autu aktivirajte child lock sistem. To je ona opcija da se vrata na mestu na kojem je dečje sedište otvaraju samo sa spoljne strane, radi bezbednosti.

Za kraj budite fleksibilniji nego inače. Bilo da putujete na more u Grčku, na Zlatibor ili recimo do Beča pokušajte da budete što opušteniji i pozitivniji, kako biste zadržali zdrav razum i učinili putovanje divnim iskustvom.